Zoek een Recept, zoek en vind de lekkerste recepten!

Zoek een Recept

Paaskrans met abrikozen

Recept geplaatst door
15 uur (incl. wellen)
Voorbereiding: 30 minuten | Koken: 30 minuten | Couverts: 1 krans

Ingredienten

  • Voor het deeg:
  • 400 g bloem
  • 175 ml melk, lauwwarm
  • 1 ei, op kamertemperatuur
  • 8 g zout
  • 10 g gedroogde gist
  • 40 g witte basterdsuiker
  • 50 g boter, op kamertemspratuur
  • Voor de vulling:
  • 100 g gedroogde abrikozen, in kleine stukjes
  • 75 g donkere rozijnen
  • 60 ml amandellikeur
  • 50 g walnoten
  • 50 g bruine basterdsuiker
  • ½ citroen, rasp
  • snufje zout
  • 50 g boter, op kamertemperatuur
  • 1 ei
  • 25 g bloem
  • ½ appel, in kleine stukjes
  • Voor de topping:
  • 150 g poedersuiker
  • ca. 3 el water
  • 20 g amandelschaafsel
  • Keukengerei:
  • ovenbakplaat
  • bakpapier

Bereidingswijze

  1. Begin met dit recept de avond van tevoren. Meng de abrikozenstukjes met de rozijnen en de amandellikeur. Laat dit een nacht wellen.
  2. Kneed van de ingrediënten voor het deeg een soepel geheel. Kneed dit minimaal 10 minuten door. Laat het deeg afgedekt 1 uur rijzen op een warme plaats.
  3. Doe de walnoten, basterdsuiker, citroenrasp en het zout in de keukenmachine en maal dit fijn. Doe de boter en het ei erbij en meng dit door elkaar. Voeg als laatste de bloem toe aan het mengsel. Maal nog even kort door.
  4. Rol het deeg uit op een bebloemd werkblad tot een lap van 30 bij 40 centimeter. Verdeel het walnotenmengsel met een spatel over de deeglap. Verdeel daarover de gewelde vruchten en de appelstukjes.
  5. Rol het deeg op vanaf de lange kant en maak van de rol een krans. Kneed de uiteinden aan elkaar vast. Knip de krans, aan de buitenzijde, om de 4 centimeter in, tot ongeveer 1/3 van zijn omvang. Laat de krans op een warme plek 45 minuten rijzen.
  6. Verwarm de oven voor op 200 °C (elektrische oven). Bak de krans in 25 tot 30 minuten goudbruin en gaar. Laat hem afkoelen op een rooster.
  7. Verlaag de oventemperatuur naar 170 °C (elektrische oven) en bekleed een bakplaat met bakpapier. Verdeel het amandelschaafsel over het bakpapier en rooster dit in 6 tot 8 minuten goudbruin in de oven.
  8. Meng het poedersuiker met ongeveer 3 eetlepels water en roer dit tot een glazuur. Strijk het glazuur over de afgekoelde krans en verdeel het geroosterde amandelschaafsel erover.

Laat een beoordeling achter