Zoek een Recept, zoek en vind de lekkerste recepten!

Zoek een Recept

Dumplings met gehakt en chinese kool

Recept geplaatst door
2 uur
Voorbereiding: 1 uur | Koken: 7 minuten

Ingredienten

  • 200g varkensgehakt
  • kant en klare jiaozi velletjes
  • 400g Chinese kool
  • 2 tl zeezout
  • 1 tl gedroogde garnalen
  • 5 el Chinese bieslook
  • 1 el gehakte, verse gember
  • 1/2 tl gemalen (witte) peper
  • 2 el sesamolie
  • 1 el lichte sojasaus
  • 1 el Shaoxing rijstwijn
  • 1 el olie
  • 4 el water

Bereidingswijze

  1. Week de gedroogde garnaaltjes een half uur in een scheut kokend water en hak fijn.
  2. Snijd de Chinese kool eerst in reepjes, dan in “blokjes”. Leg deze kleine stukjes kool in een vergiet en vermeng met het zeezout.
  3. Knijp na een kwartiertje flink in de kool om die te kneuzen, wacht nog een kwartier en tegen die tijd kun je er flink wat vocht uit knijpen.
  4. De kool ziet er nu uit of die geblancheerd is.
  5. Meng nu samen: het gehakt, de garnaaltjes, de uitgeknepen Chinese kool en de rest van de ingrediënten. Laat dit mengsel een half uur tot een dag marineren in de ijskast.
  6. De truc van een geode vulling is dat die kledderig is. Veel natter dan wanneer je gehaktballen zou maken.
  7. Jiaozi vouwen
    Dit gaat het fijnste met zijn tweeën of meer. Eentje rolt de velletjes uit, een ander legt er een klodder vulling op en de eerste vouwt ze weer dicht. Leg ze op een bebloemd bord. Nog veiliger is daar eerst een stukje bakpapier op te leggen. Het vouwen kan op vele manieren, maar begin in ieder geval om “het midden” dicht te vouwen. Daarna vouw je “de voorkant” of juist “de achterkant” van de halve maan in plooitjes tegen de andere kant. Druk stevig aan en maak de randen zonodig eerst een beetje nat met water. Kijk op youtube voor illustratieve filmpjes. (“jiaozi folding”)
  8. Jiaozi koken
    Jiaozi kook je in zo’n 7 minuten gaar in kokend water met wat zout. Als ze drijven zijn ze goed. Heb je er teveel gemaakt, vries ze dan ongekookt in. Eerst zo met bord/plank en al, liefst op bakpapier. Daarna, als ze eenmaal bevroren zijn kun je ze bij elkaar in een diepvrieszak of bak doen.
Rubriek:

Laat een beoordeling achter