Zoek een Recept, zoek en vind de lekkerste recepten!

Zoek een Recept

Ceasar salade – Op basis van recept van Piet Huysentruyt

Recept geplaatst door
30 minuten
Voorbereiding: 30 minuten | | Couverts: 2

Ingredienten

  • 2 kroppen Romeinse sla of andere krokante sla zoals ijsbergsla
  • 4 sneden wit brood + arachideolie
  • 8 eetlepels grote geraspte krullen of schilfers van een stuk Parmezaanse kaas
  • Ceasar salade mayonaise dressing:
    • 400 ml arachideolie
    • 100 ml olijfolie
    • 1 ei
    • 1 eetlepel mosterd
    • 1 eetlepel Worcestershire saus
    • 1 eetlepel citroensap
    • 6 tot 8 eetlepels water
    • 6 gezouten ansjovisjes
    • peper en zout

Bereidingswijze

  1. Snijd het witte brood in dobbelsteentjes.
  2. Giet arachideolie in een brede anti-aanbaklaagpan zodat de bodem goed bedekt is en warm goed op. Voeg er dan de broodkorstjes aan toe en zorg dat ze allen op de bodem liggen. Blijf bij de pan en schud of roer geregeld om zodat alle kanten gelijkmatig bakken. Als de korstjes klaar zijn, zet je ze apart op een bord bedekt met keukenrol om het overtollige vet op te slorpen.
  3. Om de mayonnaise te maken doe je eerst de mosterd met het ei in een smalle, hoge beker (iets breder dan je staafmixer! in een slakom gaat het ei teveel ronddraaien en krijg je geen mayonnaise emulsie) en roer met een vork goed door elkaar. Voeg dan 1 eetlepel Worcestershire saus aan toe, 400 ml arachideolie en 100 ml olijfolie. Tenslotte 1 eetlepel citroensap en 6 eetlepels water.
  4. Zet het uiteinde van de mixer bovenop het ei en de mosterd, zet de mixer op en beweeg pas als je de ‘witte’ mayonnaise emulsie ziet vormen. Proef en breng verder op smaak met peper, zout, citroensap en/of Worcestershire saus.
  5. Was de sla, laat uitlekken, snijd de bladeren in stukken van 3 tot 4 cm breedte en doe ze in een grote kom.
  6. Giet de dressing (hoeveelheid naar believen) over de salade en werk alles goed door elkaar met je handen: gebruik je handen zodat je de salade niet verder beschadigd met lepels of andere hulpmiddelen.
  7. Serveer de ceasar salade met de croutons, hele of in stukjes gesneden ansjovis (naar smaak en believen) en parmezaanse kaas er bovenop gestrooid.
  8. Je kan als extra een hard gekookt ei toevoegen.
Rubriek:

Laat een beoordeling achter