Zoek een Recept, zoek en vind de lekkerste recepten!

Zoek een Recept

Caramel of caramelsaus

Recept geplaatst door
15 minuten
Koken: 15 minuten

Ingredienten

 • 100 gr suiker
 • 3 el water
 • Voor de saus heb je extra 200 ml slagroom en 50 gr roomboter nodig.

Bereidingswijze

 1. Doe 100 gr suiker en 3 el water in een steelpannetje. Draai het pannetje even rond, zodat alle suiker bedekt is met water en zet het op een laag vuurtje.
 2. De suiker gaat smelten na ongeveer 2 -3 minuten. Nu moet je niks doen, ook al denk je dat het fout gaat. Laat de pan gewoon op het vuur staan.
 3. Na ongeveer 5 begint de massa licht bruin te worden en iets te bubbelen.
  Nog steeds doe je niks. Het is slim om een kwastje met water te nemen en deze langs de randen van de pan te strijken.
 4. Ongeveer een minuut later wordt het iets bruiner. Nu moet je de caramel roeren met een garde. Blijf de caramel continue roeren.
 5. Blijf roeren en wacht tot de caramel donker wordt. Haal nu de pan direct van het vuur, want nu kan het heel snel fout gaan. Als je de pan te lang laat staan, brandt hij aan. Je ziet dat de kristallen zich aan de zijkant van de pan hebben geplakt, dit kan je dus met het kwastje water voorkomen.
 6. Nu is je caramel klaar, het heeft een mooie bruine kleur en een gebrande smaak. Pas op dat je niet met je vingers in de saus gaat want het is gloeiend heet.
 7. Je kan de caramel over geroosterde hazelnoten gieten of over zoute popcorn. Laat de caramel afkoelen voor lekkere harde caramelsnoepjes. Versier je ijs, taart of ander toetjes ermee.
 8. Wil je caramelsaus maken. Haal dan de pan van het vuur en roer er 200 ml slagroom doorheen. Laat het afkoelen en klop er 50 gr roomboter door. De saus kun je een paar dagen in de koelkast bewaren.

Laat een beoordeling achter