Zoek een Recept, zoek en vind de lekkerste recepten!

Zoek een Recept

Basis recept Koekjes

Recept geplaatst door
40 minuten
Voorbereiding: 25 minuten | Koken: 15 minuten | Couverts: 15-20 koekjes

Ingredienten

  • 225 gram boter
  • 150 gram witte basterdsuiker
  • 8 gram vanillesuiker
  • 1 eidooier
  • 280 gram bloem
  • snufje zout

Bereidingswijze

  1. Klop boter, suiker en vanillesuiker romig. Voeg het eidooier toe en meng er doorheen. Voeg bloem en zout toe en meng tot een stevig deeg.
  2. Extra ingrediënten als chocolate chips, noten en gedroogd fruit voeg je als laatst toe.
  3. Laat het deeg minimaal een uur rusten voordat je er mee verder gaat.
  4. De baktijd voor de koekjes is ongeveer 16 minuten op 190 graden. De baktijd kan iets verschillend per soort koekje. Hou in ieder geval aan dat wanneer de randjes goudbruin gekleurd zijn je de koekjes uit de oven kunt halen. Ze zijn dan nog wat zacht, maar ze garen verder op de bakplaat.
  5. De koekjes kun je op  verschillende manieren verwerken.
    • ‘kisses cookies’. Je bakt dan balletjes deeg en zodra ze uit de oven komen druk je een lekker chocolaatje in het koekje. De balletjes deeg rol ik voor het bakken vaak door suiker heen, dat geeft een lekker knapperig laagje.
    • Je kunt balletje deeg ook met een vork plat drukken voor je ze de oven in schuift, dan krijg je een leuk ruitpatroon in je koekjes. Met koekstempels geef je al helemaal leuke patronen aan je koekjes.
    • Als je wilt dat je koekjes hun vorm (zoveel mogelijk) behouden, zorg dan dat je de koekjes goed koelt voordat je ze bakt. Laat het gevormde deeg dan ruim een uur (en vaak nog langer!) koelen voordat ze gebakken worden. De vorm van de koekjes veranderd dan nauwelijks.
Rubriek:

Laat een beoordeling achter